Αρχείο έτους 2019

16th WordPress Thessaloniki Meetup

Γεια σε όλους!

Μετά από ένα 2018 γεμάτο meetup αλλά και το 1ο WordCamp Thessaloniki, είμαστε έτοιμοι για ένα δυναμικό 2019! Μία νέα χρονιά ξεκινάει και μαζί της και τα meetup της Ελληνικής Κοινότητας του WordPress. Και ποιος ξέρει, ένα μεγάλο 2ο Wordcamp Thessaloniki αχνοφαίνεται…

Το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου και ώρα 16:00, ξεκινάμε με το πρώτο μας meetup για το 2019, πάντοτε στο φιλικό χώρο του DEI College. Θα λάβουν χώρα πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες για το WordPress, μια ωραία συζήτηση για το 1ο WordCamp Thessaloniki που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο και φυσικά το απαραίτητο networking συνοδευόμενο από πίτσες και αναψυκτικά!

★ “Freelancing: from zero to hero” – Φώτης Παστράκης, WP Freelancer,
★ “esend24 Project” – Ευάγγελος Αντωνίου, Ιδρυτής της υπηρεσίας esend24.com

Σας περιμένουμε από κοντά, να γνωριστούμε, να ανταλλάξουμε απόψεις και να συζητήσουμε γύρω από τα πιο hot θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την ίδια την κοινότητα και φυσικά το αγαπημένο μας WordPress!

Τα λέμε στο DEI! 💞

Για δηλώσεις συμμετοχής κρατήστε θέση στο meetup.com.
Η συμμετοχή είναι απολύτως ανοιχτή και δωρεάν.

Χορηγοί:

Θερμές ευχαριστίες στo DEI College, που στηρίζει την ελληνική κοινότητα του WordPress και μας προσφέρουν δωρεάν τον πολύ όμορφο χώρο τους για όλα μας τα meetup εδώ και ένα έτος. Το DEI College λειτουργεί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης σε σύγχρονες εγκαταστάσεις ειδικά διαμορφωμένες για τις ανάγκες ενός μοντέρνου Κέντρου Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης.

 

Ευχαριστούμε θερμά τις εταιρείες Xtreme Infinity (Φιλοξενία ιστοσελίδων), Simplyfine (Κατασκευή ιστοσελίδων με έδρα την Θεσσαλονίκη) και RAMcomputer Πυλαίας (Μαθήματα πληροφορικής και WordPress) που μας στηρίζουν για την παροχή του catering μετά το πέρας του event!

Xtreme InfinityRAM computer Πυλαίας

Τοποθεσία:

DEI College (Εθνικής Αμύνης 9 & Τσιμισκή 131, Θεσσαλονίκη)

Σας περιμένουμε όλους,
Η οργανωτική ομάδα του WordPress Thessaloniki meetup
Η ελληνική κοινότητα του WordPress

Konstantinos Efstathiou

Βρες με στο Facebook Βρες με στο Twitter

Co-founder και Web Designer της Simplyfine, εταιρείας ανάπτυξης ιστοσελίδων με βάση το WordPress. Τα τελευταία χρόνια ενεργό μέλος στις οργανωτικές ομάδες του WordPress Μeetup Thessaloniki, WordPress Meetup Olympus, WordCamp Athens και WordCamp Thessaloniki.

Εθελοντισμός και WordPress

Δράσεις της Ελληνικής Κοινότητας του WordPress

Η Ελληνική Κοινότητα του WordPress διοργανώνει τοπικές συναντήσεις σε 3 μεγάλες πόλεις της Ελλάδος, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα κρατώντας ενεργά τα meetup της μέσω της σελίδας meetup.com ώστε οι συμμετέχοντες να μπορούν να εγγραφούν, να ενημερώνονται για κάθε νεότερο και να δηλώνουν τη συμμετοχή τους.

Η ομάδα της Κοινότητας στο προσφιλές μας κοινωνικό δίκτυο, Facebook, αριθμεί αυτή τη στιγμή 6.640μέλη σε όλη την Ελλάδα, αριθμός που αυξάνεται συνεχόμενα.
Οι παρουσιάσεις κάθε συνάντησης και τοπικού WordCamp είναι προσβάσιμες από το λογαριασμό της Κοινότητας στο Speakerdeck, ώστε ακόμη κι αν το έχασες να μπορείς να διαβάσεις τι ειπώθηκε, καθώς επίσης και ως σημείωση για κάτι που βρίσκεις πολύ ενδιαφέρον κι επιθυμείς να μπορείς να ανατρέξεις αν χρειαστεί.

Έχουν ήδη διοργανωθεί δύο τοπικά WordCamps στην πόλη της Αθήνας το 2016 με 426 συμμετέχοντες από 13 χώρες στην Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων, ενώ το 2017 με 584 συμμετέχοντες από 16 χώρες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενώ φέτος η Κοινότητα διοργανώνει το τρίτο της κατά σειρά WordCamp στην πόλη της Θεσσαλονίκης, WordCamp Thessaloniki 2018, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στο κτίριο Μ2, όπου αναμένονται περίπου 320 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο.

Μέλη της οργανωτικής ομάδας των τοπικών WordCamps της Ελληνικής Κοινότητας του WordPress συμμετείχαν τον Ιούνιο του 2018, στην ομάδα των εθελοντών που υποστήριξαν το WordCamp Europe 2018, που έλαβε χώρα στο Βελιγράδι, με μεγάλη ελληνική συμμετοχή.
Επίσης συμμετέχουν ως μέλη της οργανωτικής ομάδας του WordCamp Europe 2019, που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 20-22 Ιουνίου του 2019.

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2018, η Ελληνική Κοινότητα του WordPress βρέθηκε παρούσα στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ενώ συνασπίζεται με άλλες τεχνολογικές κοινότητες και υποστηρίζει τεχνολογικές διοργανώσεις ως  συνεργάτης, όπως το διεθνή διαγωνισμό της Nasa, Nasa SpaceAppsChallenge.

Εθελοντισμός και δράσεις των Κοινοτήτων του WordPress

Όλα γίνονται εθελοντικά και κάποιοι μας ρωτούν τι κερδίζουμε αφιερώνοντας τόσο από το χρόνο μας χωρίς να λαμβάνουμε κάποια πληρωμή. Η απάντηση όσον αφορά το κέρδος μας είναι πολυδιάστατη, καθώς μας παρέχεται η δυνατότητα να έχουμε υποστήριξη από τα μέλη της Κοινότητας σε οποιοδήποτε πρόβλημα ή ερώτημα σχετικά με την εγκατάσταση του WordPress ή τη λειτουργία του ιστοτόπου μας μέσω ερωτημάτων στο forum της σελίδας της
Κοινότητας ή της ομάδας στο Facebook.

Ταυτόχρονα οι τοπικές συναντήσεις και τα τοπικά WordCamps μας δίνουν τη δυνατότητα να ανακατευτούμε με τον κόσμο, να γνωρίσουμε ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο πάθος με εμάς για την εργασία και το project WordPress, να δημιουργήσουμε δεσμούς και συνεργασίες.

Στα τοπικά WordCamp υπάρχει μέρα συνεισφοράς προς την Κοινότητα όπου καθένας ανάλογα με τις δυνατότητες και τις επιθυμίες του μπορεί να συμμετάσχει συνεισφέροντας σε διάφορους τομείς, όπως η μετάφραση, η Κοινότητα, ο πυρήνας του WordPress, η προσβασιμότητα, η εκπαίδευση, η οργάνωση event μεγάλης κλίμακας, το marketing κλπ..
Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται μπορεί να βοηθήσει εθελοντικά είτε συμμετέχοντας ως ομιλητής, είτε ως χορηγός, είτε απαντώντας σε ερωτήματα του forum, είτε βοηθώντας στη μετάφραση του WordPress και των προσθέτων ή θεμάτων που είναι διαθέσιμα, είτε ακόμη και στη διοργάνωση συναντήσεων.

Γιατί να γίνω εθελοντής στην Κοινότητα του WordPress;

Αν είσαι εθελοντής έχεις τη δυνατότητα να μάθεις πως λειτουργεί μια τέτοιου μεγέθους διοργάνωση και να παρακολουθήσεις ένα συνέδριο χωρίς να πληρώσεις το αντίτιμο του εισιτηρίου.
Αν είσαι χορηγός, κερδίζεις προβολή για τη φίρμα σου σε ένα μεγάλο τεχνολογικό συνέδριο και άμεσα ενδιαφερόμενους συμμετέχοντες.
Αν είσαι ομιλητής, έχεις τη χαρά της μεταλαμπάδευσης της γνώσης και της προσφοράς, καθώς επίσης και τη δυνατότητα να μάθεις μέσω των ερωτήσεων που σου απευθύνουν οι συμμετέχοντες, γιατί όλες οι εκδηλώσεις είναι αλληλεπιδραστικές.
Αν είσαι συμμετέχων, θα αποκτήσεις γνώσεις, θα διευρύνεις τους ορίζοντές σου και ακόμη θα αποκτήσεις νέες δεξιότητες μέσω των εργαστηρίων και ομιλιών που θα επιλέξεις να παρακολουθήσεις. Και ίσως γνωρίσεις και μελλοντικούς συνεργάτες που δύσκολα θα εμπιστευόσουν διαφορετικά ή θα έβρισκες!

Κρατώντας ζωντανή την Ελληνική αλλά και την Παγκόσμια Κοινότητα του WordPress κρατούμε ζωντανό το εργαλείο που όλοι χρησιμοποιούμε για την εργασία ή τη διασκέδασή μας.

Στο WordPress Όλα αφορούν τους ανθρώπους γύρω από αυτό!

Σταματήστε τα ανεπιθύμητα σχόλια

Οι περισσότεροι από όσους διαθέτουν το δικό τους ιστολόγιο, ή ιστότοπο θα έχουν βρεθεί στην δυσάρεστη θέση να έχουν πολλά ανεπιθύμητα στα σχόλια και ειδικά όσο ανεβαίνει η δημοτικότα αυτά να αυξάνονται.

spam-comic

Στο άρθρο αυτό θα σας δώσω μερικές συμβουλές πως να περιορίσετε τον αριθμό αυτό.

 

 

 

1. Κάντε τους χρήστες να εγγραφούν

Η πρώτη συμβουλή είναι να επιτρέπετε να σχολιάζουν μόνο οι χρήστες που έχουν ήδη εγγραφεί. Για να γίνει αυτό, επιλέξτε στις Ρυθμίσεις->Συζητήση->Άλλες Ρυθμίσεις Σχολίων

disc-other

 

Φυσικά τα bots, θα προσπαθήσουν να εγγραφούν και για την αποτροπή θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν άλλοι μέθοδοι.

2. Κλείστε τα σχόλια σε παλιά άρθρα

Για να γίνει αυτό θα πρέπει και πάλι να οδηγηθείτε Ρυθμίσεις->Συζητήση->Άλλες ρυθμίσεις σχολίων

disc-older

 

3. Σταματήστε τα σχόλια με συνδέσμους

Η ρύθμιση αυτή σας δίνει την δυνατότητα να χαρακτηρίζει ως ανεπιθύμητα σχόλια που έχουν πάνω από X συνδέσμους.

Και πάλι πηγαίνετε Ρυθμίσεις->Συζήτηση->Συντονισμός σχολίων και θα ορίσετε τον μέγιστο αριθμό συνδέσμου από το οποίο θα χαρακτηρίζεται το σχόλιο ως ανεπιθύμητο.

disc-links

(Αν ορίσετε 0 τότε θα σταματήσουν όλα τα σχόλια)

4. Αφαιρέστε το πεδίο URL από τα σχόλια

Η συμβουλή αυτή αφαιρεί την διεύθυνση URL από την φόρμα σχολίων.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να προσθέσετε τον παρακάτω κώδικα στο αρχείο functions.php του θέματος που χρησιμοποιείτε.

add_filter('comment_form_default_fields', 'unset_url_field');
function unset_url_field($fields){ 
if(isset($fields['url'])) 
unset($fields['url']); 
return $fields; }

5. Απενεργοποιήστε την HTML στα σχόλια

Με την χρήση του παρακάτω κώδικα τα σχόλια δεν θα έχουν καθόλου συνδέσμους.

Πάλι στο αρχείο functions.php προσθέτουμε τον παρακάτω κώδικα

add_filter('comment_text', 'wp_filter_nohtml_kses');
add_filter('comment_text_rss', 'wp_filter_nohtml_kses');
add_filter('comment_excerpt', 'wp_filter_nohtml_kses');

6. Χρησιμοποιήστε τα κοινωνικά δίκτυα

Με την διάδοση των κοινωνικών δικτύων όπως Facebook, Google+, Twitter σχεδόν όλοι έχουν κάπου λογαριασμό, Με την χρήση κατάλληλων προσθέτων μπορούμε να επιτρέπουμε μόνο σε όσουν έχουν λογαριασμό σε αυτά. Φυσικά μπορεί κάποιος να έχει ψεύτικο λογαριασμό, αλλά και πάλι ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρός.

Evangelos Athanasiadis

Βρες με στο Facebook Βρες με στο Twitter

ΠΗΓΗ

Publicize – Κοινοποίηση στα κοινωνικά δίκτυα

Η λειτουργία της Κοινοποίησης (Publicize) διευκολύνει την δημοσίευση Άρθρων στα κοινωνικά δίκτυα (social media) με αυτόματο τρόπο. Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε απο ένα ιστολόγιο που φιλοξενείται στο wordpress.com, με την εγκατάσταση και χρήση του πρόσθετου Jetpack, με την χρήση plugin τρίτων ή μέσω εξειδικευμένων εφαρμογών.

WordPress.com & Jetpack

Στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε το Jetpack, θα πρέπει να έχετε ήδη ενεργοποιήσει την υπηρεσία Κοινοποιήσης απο το μενού Jetpack > Ρυθμίσεις > Publicize.

Μπορείτε να συνδέσετε το ιστολόγιο σας με κάθε ένα απο τα προφίλ που έχετε στα κοινωνικά δίκτυα ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

  1. Στην σελίδα διαχείρισης, Πίνακας Ελέγχου, πηγαίνετε στο μενού αριστερά στην επιλογή Ρυθμίσεις > Κοινοποίηση.
  2. Κάντε κλίκ στο κουμπί [ ΣΥΝΔΕΣΗ ] δίπλα στο δίκτυο που θέλετε να συνδεθείτε.
  3. Συνδεθείτε στο site του δικτύου και επιτρέψτε την σύνδεση με το WordPress.

Μπορείτε να επιλέξετε είτε έναν προσωπικό λογαριασμό ή μια σελίδα στην οποία έχετε δικαιώματα δημοσίευσης.

Όταν έχετε κάνει με επιτυχία την σύνδεση με μια ή περισσότερες απο τις υπηρεσίες, θα δείτε ένα νέο τμήμα στην σελίδα δημιουργίας του Άρθρου.

Στην νέου τύπου σελίδα δημιουργίας άρθρου, εμφανίζεται ένα νέο τμήμα με τίτλο Κοινοποίηση. Εδώ μπορείτε να δείτε τα συνδεδεμένα δίκτυα, να προσθέσετε ένα σύντομο κείμενο και να αποκλείσετε την κοινοποίηση για το συγκεκριμένο άρθρο σε κάποιο από αυτά. Επίσης μπορείτε να επιλέξετε αν θέλετε να εμφανίζονται το κουμπιά κοινοποίησης και like στο τέλος του κειμένου του άρθρου.

 

 

Στην παλαιού τύπου σελίδα εμφανίζονται δεξιά, επάνω από το κουμπί [Δημοσίευση] σε συνέχεια της λέξης Publicize τα δίκτυα που είναι συνδεδεμένα και ενεργά. Πατώντας στην επιλογή Επεξεργασία μπορείτε να προσθέσετε ένα μικρό κείμενο και να αποκλείσετε την δημοσίευση σε κάποιο από αυτά για το συγκεκριμένο άρθρο.


Σχετικά με τις εικόνες στο Publicize.

Η λειτουργία Facebook & Twitter Publicize επιλέγει εικόνες που είναι το λιγότερο 200 x 200 pixels, με την παρακάτω σειρά:

  1. Επιλεγμένη εικόνα (Featured image).
  2. Εικόνα που έχει γίνει εισαγωγή μέσα στο άρθρο.
  3. Οποιαδήποτε άλλη εικόνα μέσα στο κείμενο, ακόμα και με σύνδεσμο (linked).

Περισσότερες πληροφορίες

  • Αν σώσετε ένα Άρθρο σαν Προσχέδιο (Draft) δεν θα γίνει κοινοποίηση στα συνεδεμένα κοινωνικά δίκτυα.
  • Οι Σελίδες (Pages) δεν κοινοποιούνται.
  • Η λειτουργία Κοινοποίησης Publicize δουλεύει μόνο για νέα άρθρα που δεν έχουν δημοσιευτεί πριν. Δεν μπορείτε να Κοινοποιήσετε κάτι που έχει ήδη Δημοσιευτεί.
  • Αν χρησιμοποιείτε ένα Πρόσθετο για να αντιγράφετε άρθρα, θα γίνει αντιγραφή και της κατάστασης δημοσίευσης. Αν το αρχικό άρθρο έχει δημοσιευτεί, το αντίγραφο θα έχει την ίδια κατάσταση και έτσι δεν θα ενεργοποιηθεί η Κοινοποίηση.
  • Η Κοινοποίηση επιτρέπεται μόνο για τους ρόλους Διαχιριστή, Αρχισυντάκτη & Συντάκτη και όχι για τον ρόλο του Συνεργάτη.
  • Μπορείτε να επιλέξετε αν θέλετε η κάθε σύνδεση με τα δίκτυα να είναι διαθέσιμη μόνο στον δικό σας λογαριασμό ή σε όλους τους χρήστες του ιστολόγιου, όπως πιθανόν σε περιπτώσεις εταιρικών σελίδων με πολλούς συντάκτες.

Σχετικοί σύνδεσμοι.

Η σελίδα της Automattic για το Publicize στα αγγλικά.
https://en.support.wordpress.com/publicize/

Η σελίδα του Jetpack για το Publicize στα αγγλικά.
https://jetpack.com/support/publicize/

Εναλλακτικές λύσεις με την χρήση εξειδικευμένων εφαρμογών.

(από τον Αλέξανδρο)

Η δημοσίευση των άρθρων που δημοσιεύονται σε ένα wordpress blog μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη μεγαλύτερης δημοσιότητας και επισκεψιμότητας.

Δεδομένου ότι η επισκεψιμότητα είναι ζητούμενο για τα περισσότερα wordpress sites, πολλοί διαχειριστές αναζητούν ακόμη ισχυρότερες λύσεις διαχείρισης των δημοσιεύσεων  Για παράδειγμα, η ώρα δημοσίευσης ενός άρθρου μπορεί να μην είναι η καταλληλότερη στιγμή για την δημοσίευση σε όλα τα συνδεμένα Social Media.

Επίσης, μερικοί διαχειριστές μπορεί να θέλουν να αναδημοσιεύουν κάποια άρθρα για λόγους μεγαλύτερης προβολής, ή να ακολουθούν μία ορισμένη στρατηγική δημοσιοποιήσεων.

Στο διαδίκτυο υπάρχουν μελέτες για τις καταλληλότερες ώρες δημοσίευσης ανά κοινωνικό δίκτυο, καθώς επίσης και προτεινόμενες αλληλουχίες δημοσιεύσεων ανάλογα με το αντικείμενο κάθε site. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να δημοσιεύει ένα άρθρο σήμερα, να το αναδημοσιεύει αύριο και μετά σε μία εβδομάδα. Με Αυτόν τον τρόπο καλύπτει πολύ καλύτερα το δυνητικό του κοινό. Ειδικά στο twitter, που μειονεκτεί σε ότι αφορά την προσπελασιμότητα παλαιοτέρων δημοσιεύσεων, αυτή η λύση θεωρείται από πολλούς μονόδρομος.

Για αυτόν τον λόγο έχουν δημιουργηθεί λύσεις τρίτων που δίνουν την δυνατότητα στους χρήστες να δημοσιεύουν (και να αναδημοσιεύουν) το υλικό τους κατά βούληση.

Δύο από τις πιο γνωστές λύσεις είναι οι πλατφόρμες Buffer και Social Pilot.

Και οι δύο πλατφόρμες λειτουργούν με το μοντέλο freemium, προσφέροντας δωρεάν τις βασικές λειτουργίες και αναβαθμίσεις με πληρωμή.

Το κείμενο γράφτηκε με την συνεργασία των Αγγελος Γιαννάτος, Αλέξανδρος Ξεζώνοτος & Δημήτρης Αρκολάκης για την Ελληνική Κοινότητα του WordPress.

Άγγελος Γ.

Αλλάξτε το όνομα αποστολέα στα email του WordPress σας!

Το WordPress ως γνωστό, διαθέτει την δυνατότητα αποστολής ειδοποιήσεων στους διαχειριστές και τους χρήστες, μέσω email. Ως προεπιλογή στην θέση του ονόματος του αποστολέα στα email εμφανίζεται το “WordPress”. 

Για να γίνει καλύτερα κατανοητό αυτό, ας δούμε ένα παράδειγμα!

Αν ένας εγγεγραμμένος χρήστης του ιστότοπου σας, ξεχάσει τον κωδικό πρόσβασης στον λογαριασμό του και ζητήσει την δημιουργία ενός νέου κωδικού, το μήνυμα που θα λάβει στο email του με τις σχετικές πληροφορίες θα εμφανίζει ως όνομα αποστολέα το  “WordPress” και όχι το όνομα του ιστότοπου σας.

Για να αλλάξουμε το όνομα αποστολέα και να εμφανίζεται αυτό που θέλουμε εμείς, το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να προσθέσουμε μερικές γραμμές κώδικα στο αρχείο functions.php του επιλεγμένου θέματος του ιστότοπου μας. Αν για παράδειγμα ως ενεργό θέμα (theme) του ιστότοπου μας έχουμε επιλέξει το Τwentysixteen η διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουμε για να βρούμε το αρχείο functions.php  είναι η εξής: wp-content/themes/twentysixteen/functions.php

Αφού ανοίξουμε το αρχείο θα προσθέσουμε με επικόλληση τον παρακάτω κώδικα:

// Function to change email address
 
function wpb_sender_email( $original_email_address ) {
    return 'myemail@istotopos.gr';
}
 
// Function to change sender name
function wpb_sender_name( $original_email_from ) {
    return 'Onoma Istotopou';
}
 
// Hooking up our functions to WordPress filters 
add_filter( 'wp_mail_from', 'wpb_sender_email' );
add_filter( 'wp_mail_from_name', 'wpb_sender_name' );

Προσοχή: Αφού κάνουμε επικόλληση τον παραπάνω κώδικα, θα πρέπει να αντικαταστήσουμε το σημείο myemail@istotopos.gr με το email που θέλουμε να εμφανίζεται ως email αποστολέα και το σημείο Onoma Istotopou με το όνομα που θέλουμε να φαίνεται ως όνομα αποστολέα.

Αν αντιμετωπίσετε δυσκολίες στην εφαρμογή του παραπάνω tip, μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια αφήνοντας το σχόλιο σας σε αυτό το άρθρο.

Νίκος Καββαδάς

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση άρθρων μέσω email

Μια από τις όχι και τόσο γνωστές δυνατότητες του WordPress, είναι η δημοσίευση άρθρου μέσω email!

Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά την διαδικασία για να πραγματοποιήσουμε την συγκεκριμένη ενέργεια.

Γενικές Ρυθμίσεις

Βήμα 1. Αρχικά θα πρέπει να εγκαταστήσουμε το plugin “Postie” το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν [εδώ].

Βήμα 2. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε αφού ολοκληρώσουμε την εγκατάσταση του Postie, είναι να ορίσουμε το email στο οποίο θα στέλνουμε τα μηνύματα τα οποία θέλουμε να δημοσιευτούν ως άρθρα στον ιστότοπο μας.

Προτεινόμενο είναι να φτιάξουμε ένα email στον server που φιλοξενεί τον ιστότοπο μας. Για το παράδειγμα μας, θα χρησιμοποιήσουμε το email: blog@istotopos.gr

Στις ρυθμίσεις του Postie, στην καρτέλα “Mailserver” θα πρέπει να συμπληρώσουμε τα στοιχεία σύνδεσης του email μας, όπως ακριβώς θα κάναμε αν θέλαμε να συνδέσουμε το email με ένα οποιοδήποτε πρόγραμμα διαχείρισης email (Outlook, Thunderbird, κλπ.).

Δείτε στην εικόνα που ακολουθεί τις δικές μας ρυθμίσεις:

Στην ίδια καρτέλα μπορείτε να ορίσετε επίσης κάθε πότε θέλετε να γίνεται έλεγχος για νέο email, καθώς και λεπτομέρειες για την ώρα δημοσίευσης του άρθρου.

Βήμα 3. Στην επόμενη καρτέλα “User” μπορούμε να ορίσουμε λεπτομέρειες σχετικά με τους χρήστες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν την δυνατότητα δημοσίευσης άρθρων μέσω email στον ιστότοπο μας.

Η πιο εύκολη λύση είναι να γράψετε στο πεδίο “Authorized Addresses” τις διευθύνσεις του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θα μπορούν να στέλνουν άρθρα προς δημοσίευση. Αυτή η διεύθυνση μπορεί να είναι οποιοδήποτε email όπως το προσωπικό σας gmail.

Στο παράδειγμα μας θα χρησιμοποιήσουμε το email: info@nikoskavvadas.gr

Στην ίδια καρτέλα μπορείτε να ορίσετε ποιος χρήστης θέλετε να εμφανίζεται ως αυτός που δημοσίευσε το άρθρο σας καθώς και αν θέλετε να μπορεί να στείλει άρθρα προς δημοσίευση ο οποιοσδήποτε.

Βήμα 4. Στην καρτέλα “Message” μπορούμε να επεξεργαστούμε όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις που αφορούν στο κείμενο του άρθρου.

Μια από τις ρυθμίσεις που προτείνουμε να κάνετε είναι η πρώτη στην σειρά (Preferred Text Type) στην οποία θα πρέπει να επιλέξετε “html”. Αυτό θα σας βοηθήσει όταν στέλνετε ένα μήνυμα προς δημοσίευση να εμφανίζεται αυτόματα χωρισμένο σε παραγράφους όπως ακριβώς θα το έχετε συντάξει στο email σας.

Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να προσθέσετε τα απαραίτητα html tags (πχ. <p> </p> κλπ) όταν γράφετε το μήνυμα σας.

Στην ίδια καρτέλα μπορείτε να επιλέξετε ρυθμίσεις σχετικές με τις κατηγορίες των άρθρων σας αλλά και αν θέλετε τα νέα άρθρα να δημοσιεύονται αμέσως ή να πρέπει πρώτα να εγκριθούν.

Βήμα 5. Στην καρτέλα “Image” μπορείτε να ορίσετε τις επιθυμητές ρυθμίσεις για τις φωτογραφίες που θα συμπεριλαμβάνονται στο άρθρο σας. Για παράδειγμα μπορείτε να ορίσετε η πρώτη εικόνα που θα συμπεριλαμβάνεται στο email σας, να εμφανίζεται ως κεντρική φωτογραφία (Featured Image) του άρθρου σας.

Στην ίδια καρτέλα μπορείτε να βρείτε και αρκετά tags που θα σας βοηθήσουν ώστε τα  άρθρα στον ιστότοπο σας να έχουν την επιθυμητή μορφή.

Στις δυο επόμενες καρτέλες “Video and Audio” και “Attachments” μπορείτε να επεξεργαστείτε τις ρυθμίσεις που θα σας βοηθήσουν αν τα άρθρα σας περιλαμβάνουν βίντεο, ηχητικό υλικό ή επισυναπτόμενα αρχεία.

Αποστολή Μηνύματος

Για την σύνταξη του μηνύματος σας θα ακολουθήσετε την διαδικασία που κάνετε κάθε φορά που θέλετε να στείλετε ένα μήνυμα μέσω email. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε είναι να χρησιμοποιήσετε τα απαραίτητα tags σε περίπτωση που θέλετε να συμπεριλάβετε περισσότερες από μια φωτογραφίες στο μήνυμα σας ή βίντεο και ηχητικό υλικό.

Επίσης σε περίπτωση που θέλετε το άρθρο σας να δημοσιευτεί σε συγκεκριμένη κατηγορία άρθρων μέσα στην ιστοσελίδα σας θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε και πάλι συγκεκριμένο tag.

Στο παράδειγμα μας σκοπός ήταν να δημοσιεύσουμε το άρθρο μας στην κατηγορία “Ανακοινώσεις” η οποία έχει το ID: 6 και μια φωτογραφία ως κεντρική εικόνα του άρθρου.

Βήμα 1. Ξεκινάμε την σύνταξη ενός νέου μηνύματος. Ως παραλήπτη του μηνύματος θα βάλουμε την διεύθυνση που χρησιμοποιήσαμε παραπάνω και έχουμε συνδέσει με το Postie.

Βήμα 2. Στο πεδίο θέματος του μηνύματος μας θα χρησιμοποιήσουμε το tag με το id της κατηγορίας στην οποία θέλουμε να δημοσιευτεί το άρθρο μας και αμέσως μετά θα συμπληρώσουμε τον τίτλο του άρθρου.

Βήμα 3. Εισάγουμε το κείμενο που θέλουμε να έχει το άρθρο μας και το χωρίζουμε σε παραγράφους όπως ακριβώς θέλουμε να δημοσιευτεί.

Βήμα 4. Επισυνάπτουμε μια φωτογραφία στο μήνυμα μας, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως κεντρική φωτογραφία (Featured Image) του άρθρου.

Βήμα 4. Στέλνουμε το μήνυμα μας!

Στην παρακάτω φωτογραφία μπορείτε να δείτε το άρθρο όπως δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο μας!

Περιμένουμε τα σχόλια σας!

Νίκος Καββαδάς

ΠΗΓΗ

Προσθέστε Emoji στο ιστολόγιο σας

Τα Emoji One είναι είναι ένα σετ ανοιχτού λογισμικού, το οποίο προσφέρει πάνω από 840 εικονίδια για να προσθέσετε στον ιστότοπο σας.

emoji-one

Τα emoji, είναι σχεδιασμένα για το διαδίκτυο και έρχεται να λύσει το πρόβλημα των τετραγώνων, κενών και άλλων περίεργων χαρακτήρων που αν και διαβάζονται από τα κινητά στο διαδίκτυο παραμένουν ακαταλαβίστικα.

emoji-one-problem-1

 

 

Τα εικονίδια σχεδιάστηκαν ώστε να είναι συμβατά με όλες τις συσκευές κινητών ή υπολογιστών

emoji-one-problem-2Το WP Emoji One είναι το πρόσθετο που έρχεται να δώσει τις παραπάνω δυνατότητες στον ιστότοπο μας, και άμεσα στον διορθωτή του WordPress. Δεν χρειάζεται να γίνει καμιά επιπλέον ενέργεια, και πατώντας το εικονίδιο με την φατσούλα στον διορθωτή ανοίγει ένα νέο παράθυρο όπου επιλέγουμε τα emoji που θέλουμε να προσθέσουμε στο κείμενο μας.

screenshot-1screenshot-2screenshot-3screenshot-4

Στις επόμενες εκδόσεις ο δημιουργός σκοπεύει να προσθέσει τα WPEmoji, στο bbpress, buddypress και στα σχόλια.

ΠΗΓΗ

Πώς να κάνετε ένα θυγατρικό θέμα (child theme)

Έχετε περάσει αμέτρητες ώρες προσαρμόζοντας ένα θέμα, και με την επόμενη αναβάθμιση να χάνεται τόσος κόπος;

Μάλλον ναι.

Ε λοιπόν υπάρχει λύση και μάλιστα από το WordPress και όχι με κάποιο πρόσθετο, αλλά χρειάζεται από την πλευρά σας λίγος κώδικας. Η λύση είναι τα child themes, ή Ελληνικότερα θέματα απόγονοι ή θυγατρικό θέμα.

Τα πλεονεκτήματα των θυγατρικών θεμάτων συνοψίζονται στα παρακάτω

  • Αλλαγές χωρίς να επηρεάζεται ο κώδικας του γονικού θέματος (parental theme)
  • Πιο εύκολη ενημέρωση χωρίς τον κίνδυνο να χαθούν οι αλλαγές με την επόμενη ενημέρωση.
  • Κληρονόμηση της λειτουργικότητας του γονέα, με ταυτόχρονη επιλογή απενεργοποίηση λειτουργιών που δεν είναι επιθυμητές.

Λοιπόν πάμε;

Για το παράδειγμα θα χρησιμοποιήσουμε το θέμα Twenty Thirteen που είναι το προεπιλεγμένο θέμα του WordPress.

  1. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε έιναι να δημιουργήσουμε ένα φάκελο μέσα στο φάκελο που υπάρχουν τα θέματα μας και φυσικά το Twenty Thrirteen (wp-content/themes). Η δημιουργία μπορεί να γίνει με ένα πρόγραμμα FTP (πχ Filezilla) ή το cPanel ή Plesk.
    Θα πρέπει να προσέξουμε ότι το όνομα του φακέλου δεν θα πρέπει να περιέχει κανένα κενό (space) στο όνομα του, μια κοινή πρακτική είναι η χρήση του γονικού θέματος με την προσθήκη “-child”. Φυσικά αυτό είναι καθαρά δική σας επιλογή.
    child-theme-folder
  2. Μέσα στο θυγατρικό θέμα, δημιουργήστε ένα αρχείο με το όνομα style.css. Αυτό είναι το μόνο αρχείο που απαιτείται για να δημιουργήσετε το θέμα απόγονο.Το αρχείο αυτό θα πρέπει να περιέχει τα παρακάτω:
    /*
    Theme Name: Twenty Thirteen Child
    Theme URI: http://wordpress.org/themes/twentythirteen
    Description: Twenty Thirteen Child Theme
    Author: WPMU
    Author URI: http://wpmu.com
    Template: twentythirteen
    Version: 1.0.0
    */
    @import url("../twentythirteen/style.css");
    /* =Τροποποιήσεις του θέματος ξεκινούν εδώ

Μπορείτε να αλλάξετε τις γραμμές όπως αυτό ταιριάζει στο δικό σας θέμα και αυτό που σας ταιριάζει, αλλά θα πρέπει να κρατήσετε άθικτες τις γραμμές  Template και την γραμμή @import. Η πρώτη γιατί λέει ποιο είναι το γονικό θέμα και η δεύτερη εισάγει τις ρυθμίσεις css. Θα πρέπει να αναφέρω ότι μαζί με την γραμμή @import url(“../twentythirteen/style.css”); μπορούν να προστεθούν και άλλα εξωτερικά αρχεία CSS.

3. Το επόμενο βήμα είναι η ενεργοποίηση του θέματος που μόλις δημιουργήσαμε (θέμα-απόγονος). Συνδεθείτε στην διαχείριση και Εμφάνιση—>Θέματα. Εκεί επιλέξτε το θέμα που μόλις δημιουργήσατε.

Τροποποίηση των CSS του θέματος σας

Το θέμα που μόλις δημιουργήσατε λειτουργεί άψογα όπως αυτό που κληρονόμησε αλλά χωρίς καμιά αλλαγή γιατί εισάγατε αυτούσια τα CSS.

Αυτό φυσικά μπορεί να αλλάξει και να αλλάξετε όλα όσα εσείς επιθυμείτε και να το προσαρμόσετε.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να δουλέψετε πάνω στο αρχείο style.css που υπάρχει μέσα στο φάκελο του θέματος. Για παράδειγμα ότι θέλουμε να αλλάξουμε το χρώμα των γραμμάτων  των παραγράφων, αρκεί να προσθέσουμε στο τέλος την γραμμή

p {color: #FFDFDD}

και το αρχείο style.css θα πρέπει να δείχνει κάπως έτσι:

/*
 Theme Name: Twenty Thirteen Child
 Theme URI: http://wordpress.org/themes/twentythirteen
 Description: Twenty Thirteen Child Theme
 Author: WPMU
 Author URI: http://wpmu.com
 Template: twentythirteen
 Version: 1.0.0
 */
 @import url("../twentythirteen/style.css");
 /* =Τροποποιήσεις του θέματος ξεκινούν εδώ
 -------------------------------------------------------------- */
p { color: #FFDFDD;}

ή 2η Μέθοδος είναι τοποθετώντας τον παρακάτω κώδικα μέσα στο αρχείο functions.php

 

add_action( 'wp_enqueue_scripts', 'theme_enqueue_styles' );
function theme_enqueue_styles() {
    wp_enqueue_style( 'parent-style', get_template_directory_uri() . '/style.css' );

}

Τροποποίση του αρχείου functions.php

Το  functions.php, είναι το αρχείο στο οποίο συνήθως αποθηκεύονται οι συναρτήσεις – λειτουργίες του θέματος. Εάν χρειάζεται να προσθέσετε κάποια συνάρτηση του θέματος θα γίνει δημιουργώντας ένα αρχείο functions.php μέσα στο φάκελο του θέματος.

Σε αντίθεση με το αρχείο style.css, το functions.php στο θέμα απόγονο δεν μπορεί να παρακάμψει λειτουργίες από τον γονέα του αλλά μπορεί να τις απενεργοποιήσει. Αυτό που κάνει είναι να προσθέτει λειτουργίες και πριν από τις λειτουργίες του θέματος απογόνου. Η λειτουργία αυτή μας δεσμεύει γιατί προσθέτωντας στο τέλος τις λειτουργίες του γονέα, αν είχαμε δημιουργήσει μια λειτουργία α, που υπάρχει και στον γονέα θα ξαναορίσει την λειτουργία α οπότε θα μείνει μόνο η λειτουργία α όπως την ορίζει ο γονέας (Οι γονείς έχουν πάντα δίκιο 😉 )

η 3η μέθοδος μάλλον είναι η πιο εύκολη

Σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται να βάλετε καθόλου κώδικα. Κατεβάζεται το πρόσθετο Child Theme Creator by Orbisius και μετά την ενεργοποίηση του υπάρχουν πλέον επιλογές να δημιουργήσετε ένα Child theme από τα υπάρχονται θέματα που έχετε εγκατεστημένα.

Image 2017-11-29 at 11.40.39 PM.png

Image 2017-11-29 at 11.41.23 PM.png

Τροποποποίηση των άλλων αρχείων του θέματος

Αντίθετα πάλι με τον αρχείο functions.php, το θέμα-απόγονος μπορεί να αλλάξει την τελική εμφάνιση του θέματος. Αυτό γίνεται με την αντιγραφή των αρχείων του θέματος-γονέα, και τροποποιώντας τα και με τον τρόπο αυτό το WordPress αγνοεί το θέμα-γονέα.

Για παράδειγμα θέλετε να αλλάξετε το υποσέλιδο footer.php, θα αντιγραψετε το αρχείο footer.php μέσα στο φάκελο του θέματος (στο παράδειγμα μας twentythirteen-child) και θα κάνετε όποια τροποποίηση επιθυμείτε. Στην περίπτωση που κάτι πάει λάθος μπορείτε να διαγράψετε ή εκ νέου να αντιγράψετε το ίδιο αρχείο από τον γονέα, χωρίς να έχει πειραχθεί κάτι και έχουμε την ασφάλεια που αναφέρα από την αρχή.

ΠΗΓΗ

WordPress TV

Η ομάδα του WordPress, διαπίστωσε μάλλον ότι υπάρχουν πάρα πολλοί τεμπέληδες σαν εμένα στο χώρο του wordpress, έτσι αποφάσισαν να κάνουν το wordpress TV.

Τι είναι αυτό; Αντί λοιπόν να ψάχνουμε στα forums, wiki και όλα τα συναφεί θα βλέπουμε βιντεακια. Απλά θα βλέπουμε τηλεόραση και θα μαθαίνουμε πως κάνουμε αυτό, πως εκείνο απολαμβάνοντας το φραπεδάκι μας και συγχρόνως θα μαθαίνουμε το WordPress.

Ωραίο ε; Χαρά στο κουράγιο τους και την όρεξη να φτιάξουν κάτι τέτοιο, εγώ θα τους τιμήσω, εσείς;

ΠΗΓΗ